Project Stockhausen

Gepubliceerd op 28 mei 2019 « Terug naar nieuwsoverzicht

 

Tijdens het Holland festival 2019 wordt door de Nationale Opera een drie dagen durende marathon uitgevoerd van de cyclus LICHT van de eigenzinnige componist Karlheinz Stockhausen. Uit de zeven opera’s die hij componeerde, vernoemd naar de dagen van de week, worden hoogtepunten geselecteerd die samen een totaaloverzicht geven van dit meesterwerk. 

De Nationale Opera heeft het IVKO benaderd om met de leerlingen toe te werken naar een presentatie geïnspireerd op dit werk van Stockhausen. De kunstvakdocenten van het IVKO beschouwen dit als een mooie uitdaging voor hen en de leerlingen, om een performance te maken vanuit een interdisciplinaire aanpak. Het is de bedoeling dat de podium- en de beeldende vakken nauw samenwerken om tot een mooi resultaat te komen. Deze montagevoorstelling zal worden opgevoerd op 26 en 27 juni 2019 op het IVKO, en is opgenomen in de educatie- programmering van het Holland Festival. 

Het project dat wij met het IVKO vormgeven draagt de werktitel 8 ofwel A (us Li)CHT, en is ontleend aan de titel ‘Aus Licht’- zoals de officiële opera in het Holland Festival wordt genoemd. 

De titel 8- A (us Li)CHT is voortgekomen uit de filosofische overweging “Stel dat er buiten de 7 scheppingsdagen van de wereld (waarop Stockhausen zich baseert) een 8ste zou bestaan; waar staat deze dan voor ?” Denkbare thema’s hierbij zijn de voortschrijdende inzichten van de wetenschap; robotisering, kunstmatige intelligentie, maar ook het antwoord op onbeantwoorde vragen; de rol van het zwarte gat… Voldoende inspiratie om zowel vanuit de podiumvakken als ook vanuit de beeldende vakken een vrije invulling aan te geven.